Hálaadáskor és karácsonykor számos ízletes étel kerül az asztalra, de szerencsére sok ünnepi kedvenc tartalmazhat jótékony tápanyagokat, melyek jót tesznek a bőrnek. Akár a pulyka- és áfonyaszószban szeretnél dúskálni, vagy ha a sütőtökös pite a gyengéd, számos bőrerősítő ünnepi étel létezik.
Az alfa-hidroxi savaktól a peptideken a vitaminokig és az antioxidánsokig a megfelelő élelmiszerek a test bizonyos részeiben fejtik ki hatásukat, hidratálva és regenerálva a bőrt.
Hámlasztás és hidratálás
A tejsavak, mint például az alfa- és béta-hidroxi sav növelik a test természetes sejtregenerálódását, és idővel ragyogóbbá teszik a bőrt. A tejsav z elhalt hámsejtek lebontásához kellenek, mely teljesen természetes hámlasztó hatást biztosít.
Ha szereted a sütőtökös pitét, akkor nyugodtan egyél meg belőle még egy extra szeletet. A sütőtök ugyanis alfa-hidroxi-savakban, valamint enzimekben és gyulladásgátló antioxidánsokban gazdag. A tejsavban gazdag étrend, vagy a tejsavas napi bőrápolási program segíthet megelőzni a korai öregedést.
Ezenkívül a sütőtök nemcsak a bőr egészségét őrzi, de segíthet a bélrendszer egészségének javításában is. Mivel magas a természetes enzim, az alfa- és béta-karotin tartalma, a sütőtök képes méreganyagok bontására és a szabad gyökök megkötésére az egész szervezetben.
Ha nem szereted a sütőtököt, akkor az áfonya lesz a te gyümölcsöd. Ez az alapanyag a gyulladáscsökkentő fitonutriensek nagyszerű forrása. Ha a szervezetben megszűnik vagy csökken a gyulladás, az közvetlenül javíthatja a bőr megjelenését. Ha az étrended gyulladásgátló anyagokban, például áfonyában gazdag, a bőr egészségesebb és feszesebb.
Ezenkívül az áfonya bőséges C-vitamin tartalommal bír, és nemcsak növeli a szervezet kollagéntermelését, hanem segít megvédeni azt a szabad gyököktől és más mérgektől, amelyek lebonthatják a bőrsejtek rugalmas szerkezeteit.
Vas, cink és egyéb ásványok
A pulyka az évnek ebben a szakaszában az ünnepek egyik főszerepét játssza az USA-ban, de a pulyka az első helyet foglalja el azon a hálaadásnapi étel-listán, amelyek nagyszerű hatással vannak a bőr egészségére. A pulyka ugyanis tele van nyomelemekkel, cinkkel, amely segít a kollagénfehérje előállításában. Ez a fehérje nem csak a bőr egészséges szerkezetének és rugalmasságának megőrzését támogatja, de létfontosságú az egészséges körmök és haj képződéséhez is.
A pulykahús gazdag B-vitaminban, niacinban, amely segíthet a szervezetnek sejtszinten megőrizni a nedvességet. A kollagénhez hasonlóan a niacin fokozza a bőr rugalmasságát, ami viszont segít csökkenteni a ráncok megjelenését, a finom vonalakat és a megereszkedést.
Ilyenkor népszerű élelmiszer a spenót is, mely a saláták nagyszerű összetevője. A spenót fokozza a bőr egészségét, mivel ez a leveles zöld kiváló forrása az A-vitaminnak, az E-vitaminnak, a magnéziumnak, a vasnak, a folsavnak és még sok másnak. A spenót levelében és szárában található antioxidánsok széles választéka segíthet bőrödnek sugárzó fényt adni!
Vitaminok és tápanyagok
Rengeteg féle vitamin létezik, amelyek különféle módon hasznosak a szervezet számára, de az A-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin a legfontosabbak talán a bőr egészsége szempontjából.
Az A-vitamin segíti a bőrt az UV-sugárzás okozta öregedés és foltok elleni küzdelemben. Ha a bőröd megereszkedett és ráncos, a C-vitamin hasznos lehet, mivel fokozza a szervezet természetes elasztin- és kollagéntermelését. Végül, de nem utolsósorban, az E-vitamin hasznos a szabad gyökök elleni küzdelemben, és védelmet nyújt a bőr kollagéntermelő sejtjei számára, ami viszont javítja az arc megjelenését.
Az édesburgonya nemcsak antioxidánsban gazdag, de akár a napi A-vitamin bevitel 200%-át is biztosíthatja. Ha sok időt töltesz a napon, vagy napfoltokat és egyéb, UV-sugárzással kapcsolatos foltokat találsz a bőrödön, ha beiktatod az édesburgonyát az étrendbe, vagy egyszerűen csak egy kicsit többet fogyasztasz belőle az ünnepek alatt, az segíthet beindítani szervezeted természetes UV-védelmét.
Következtetés
Idén, az ünnepekkor, amikor élvezed a pulykahúst vagy egy második adag sütőtökös pitét, biztos lehetsz benne, hogy ezek a finom ételek a testeddel együtt küzdenek az öregedés ellen, és belülről is javítják bőröd egészségét.
A fent említett élelmiszereken kívül jótékony savakat, tápanyagokat, vitaminokat, gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz még a zöldbab, a sárgarépa, a dió, a pekándió és más, az ünnepek során hagyományos élelmiszerekben. Ne foszd meg magad ezektől az ünnepi ételektől, hanem fogyaszd őket mértékkel, és tekints rájuk úgy, mint belülről ható szépségápolási programod részére.
Weboldalunk harmadik féltől származó sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek.
Részletek...Engedélyezem